Indyk z żurawiną


Żurawina jest owocem, który kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdza się ona w słodkich odsłonach, ale też w połączeniu z różnego rodzaju mięsami.
Dziś postawiłam na pierś z indyka. Przygotowanie jej w takiej postaci nie jest skomplikowane i z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.

Czas przygotowywania: ok 1,5h (w tym 1h marynowania)
Porcje: 8

Składniki:

  • 800 g piersi z indyka
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 4 łyżki oleju
  • pół kostki rosołowej
  • sól i pieprz

W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej, sos sojowy, przeciskamy czosnek przez praskę, kruszymy kostkę rosołową, dodajemy zioła prowansalskie i łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Indyka kroimy w plastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy i na ok 1h odstawiamy do lodówki. Następnie po wyciągnięciu z lodówki posypujemy indyka żurawiną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy go ok. 30 min. Voilà  gotowe! Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Zapanować Nad Szafą , Blogger