Pora na roladę ! | Rolada śmietanowo-truskawowa

Rolada truskawkowa

Czas przygotowywania: 45 min
Porcje: ok. 15

Składniki :

Ciasto
  • 3/4 szklanki (ok. 100g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki zapachu do ciasta np. waniliowego
Wypełnienie
  • 120g dżemu owocowego (u mnie truskawkowy)
  • 200ml śmietanki 30%
  • 200g sera białego mielonego (np. President twaróg delikatny śmietankowy)
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki zapachu do ciasta np. waniliowego


W pierwszej kolejności ciasto:

W dużej misce ucieramy jajka z cukrem, następnie dodajemy zapach do ciasta i 2 łyżki oleju, miksujemy do połączenia składników.
W mniejszej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Po wymieszaniu, małymi porcjami przenosimy jej zawartość do dużej miski i miksujemy do połączenia składników.

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę o wymiarach 30x40 cm wykładamy papierem do pieczenia i następnie wylewamy na nią nasze ciasto. Pieczemy około 15 minut.

W trakcie pieczenia zwilżamy blat stołu, układamy na nim bawełnianą ścierkę, którą następnie posypujemy cukrem pudrem. Ciasto wyciągamy z piekarnika, kładziemy papierem do góry na wcześniej przygotowanej ścierce. Z gorącego ciasta delikatnie usuwamy papier do pieczenia i natychmiast zwijamy je wraz ze ścierką w roladę. Zostawiamy do ostygnięcia na czas przygotowania kremu.

Czas na krem:

Do mniejszej miski przenosimy śmietanę i ubijamy ją. Do drugiej miski przenosimy serek twarogowy, cukier puder i zapach do ciasta, miksujemy do połączenia składników, następnie porcjami przenosimy bitą śmietanę i mieszamy łyżką.

No to składamy w całość:

Rozwijamy ścierkę z ciastem. W pierwszej kolejności ciasto smarujemy dżemem, na to wykładamy krem śmietanowy, ponownie zwijamy, posypujemy cukrem pudrem i voila gotowe!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Zapanować Nad Szafą , Blogger