Rozbierz się do rosołu | "Rosół" z pulpecikami i imbirem

Rosół... jego smak zna każdy. Króluje na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów, pomaga nabrać sił w czasie choroby, doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby przygotować go w zaciszu własnego domu.
Przepis na tradycyjny rosół na pewno zna każda Pani domu, czasem jednak niewielka modyfikacja składników potrafi zupełnie zmienić jego smak. Dziś na bazie przepisu, który wyniosłam z domu, postanowiłam przygotować trochę inną wersję tego dania.


Czas przygotowywania: 1,5 - 2h (w tym minimum 1h gotowania)
Porcje : 3

Składniki :
  • 350g piersi z kurczaka
  • pół małej cebuli
  • pół małego pora
  • około 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • kawałek selera
  • pieprz i sól

Pierś z kurczaka razem z pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą mielimy (w moim przypadku w blenderze) i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Resztę warzyw oraz imbir myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub np. trzemy na tartce (żeby zaoszczędzić czas, posiekałam wszystkie, z wyjątkiem pora, blenderem).
Wlewamy do garnka około 1,5l wody, wrzucamy rozdrobnione warzywa do garnka i zagotowujemy, zmiejszamy ogień, aby zawartość delikatnie się gotowała.
Z mielonego mięsa formujemy pulpeciki i ostrożnie umieszczamy w gotującym się bulionie. Na małym ogniu gotujemy minimum 1 godzinę.
Przed podaniem każdą porcję można udekorować np. natką pietruszki.


Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Zapanować Nad Szafą , Blogger