Rozbierz się do rosołu | "Rosół" z pulpecikami i imbirem
0
PRZEPISY
Rosół... jego smak zna każdy. Króluje na polskich stołach podczas niedzielnych obiadów, pomaga nabrać sił w czasie choroby, doskonale rozgrzewa i zaspokaja apetyt. Nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych, aby przygotować go w zaciszu własnego domu.
Przepis na tradycyjny rosół na pewno zna każda Pani domu, czasem jednak niewielka modyfikacja składników potrafi zupełnie zmienić jego smak. Dziś na bazie przepisu, który wyniosłam z domu, postanowiłam przygotować trochę inną wersję tego dania.
Czas przygotowywania: 1,5 - 2h (w tym minimum 1h gotowania)
Porcje : 3
Składniki :
Pierś z kurczaka razem z pokrojoną na mniejsze kawałki cebulą mielimy (w moim przypadku w blenderze) i przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Resztę warzyw oraz imbir myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub np. trzemy na tartce (żeby zaoszczędzić czas, posiekałam wszystkie, z wyjątkiem pora, blenderem).
Wlewamy do garnka około 1,5l wody, wrzucamy rozdrobnione warzywa do garnka i zagotowujemy, zmiejszamy ogień, aby zawartość delikatnie się gotowała.
Z mielonego mięsa formujemy pulpeciki i ostrożnie umieszczamy w gotującym się bulionie. Na małym ogniu gotujemy minimum 1 godzinę.
Przed podaniem każdą porcję można udekorować np. natką pietruszki.
Przepis na tradycyjny rosół na pewno zna każda Pani domu, czasem jednak niewielka modyfikacja składników potrafi zupełnie zmienić jego smak. Dziś na bazie przepisu, który wyniosłam z domu, postanowiłam przygotować trochę inną wersję tego dania.
Czas przygotowywania: 1,5 - 2h (w tym minimum 1h gotowania)
Porcje : 3
Składniki :
- 350g piersi z kurczaka
- pół małej cebuli
- pół małego pora
- około 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia pietruszka
- kawałek selera
- pieprz i sól
Resztę warzyw oraz imbir myjemy, obieramy, kroimy w kostkę lub np. trzemy na tartce (żeby zaoszczędzić czas, posiekałam wszystkie, z wyjątkiem pora, blenderem).
Wlewamy do garnka około 1,5l wody, wrzucamy rozdrobnione warzywa do garnka i zagotowujemy, zmiejszamy ogień, aby zawartość delikatnie się gotowała.
Z mielonego mięsa formujemy pulpeciki i ostrożnie umieszczamy w gotującym się bulionie. Na małym ogniu gotujemy minimum 1 godzinę.
Przed podaniem każdą porcję można udekorować np. natką pietruszki.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz