Jabłkowo-wiśniowe crumble





















Jest to idealna propozycja na ciepłe i słodkie śniadanie lub leniwy wieczór. Dobrze sprawdza się też w przypadku niespodziewanej wizyty.


Czas przygotowywania: 25 -30 minut
Porcje: 4

Składniki:
  • 25g masła
  • 400g jabłek (2 duże jabłka)
  • 50g wiśni (w moim przypadku mrożonych)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
    Jabłka obieramy i kroimy w dużą kostkę. Na rozgrzanej patelni topimy masło i dodajemy pokrojone jabłka, cukier
    i cynamon. Smażymy przez około 7-10 minut, ciągle mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie dodajemy wiśnie (można pominąć lub dodać inne owoce, np. maliny).


    Składniki na kruszonkę:
    • 25g płatków owsianych
    • 25g płatków orkiszowych
    • 50g mąki
    • 40g masła
    • 35g cukru
    Wszystkie składniki przenosimy do miseczki i mieszamy dłońmi do połączenia, aby powstała kruszonka.

    Zawartość patelni dzielimy na 4 części i przenosimy do kokilek, przykrywamy kruszonką i zapiekamy przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

    Można podawać z lodami, bitą śmietaną lub jogurtem greckim.



    Smacznego !



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2014 Zapanować Nad Szafą , Blogger