Indyk z żurawiną
Żurawina jest owocem, który kojarzy mi się z nadchodzącymi świętami Bożego Narodzenia. Świetnie sprawdza się ona w słodkich odsłonach, ale też w połączeniu z różnego rodzaju mięsami.
Dziś postawiłam na pierś z indyka. Przygotowanie jej w takiej postaci nie jest skomplikowane i z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.
Czas przygotowywania: ok 1,5h (w tym 1h marynowania)
Porcje: 8
Składniki:
- 800 g piersi z indyka
- 150 g żurawiny suszonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 łyżki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 4 łyżki oleju
- pół kostki rosołowej
- sól i pieprz
W pierwszej kolejności przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej, sos sojowy, przeciskamy czosnek przez praskę, kruszymy kostkę rosołową, dodajemy zioła prowansalskie i łyżeczkę miodu. Wszystko dokładnie mieszamy. Indyka kroimy w plastry, wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy i na ok 1h odstawiamy do lodówki. Następnie po wyciągnięciu z lodówki posypujemy indyka żurawiną. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy go ok. 30 min. Voilà gotowe! Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz