"Pamiętniki z wakacji" | Pierogi z rybą
0
PRZEPISY
Piękna pogoda za oknem bardzo zachęca do wyjazdów. Ile bym dała, żeby nawet dziś spakować się i pojechać znów nad Bałtyk, żeby pospacerować po ciepłym piasku na plaży. Jedyne, co mi zostało, to zdjęcia i wspomnienia. Jednym z takich wspomień jest główny bohater dzisiejszego wpisu, czyli pierogi, w oryginale z dorszem, u mnie z mintajem.
Porcje: około 40 pierogów
Przepis pożyczyłam od skutecznie.tv i tam też znajdziecie sposób wykonania ;)
- mąka pszenna typ 500/650: 500 g
- olej: 1/2 łyżki
- zimna woda: 250 ml
- 300 g filetów z mintaja (może być dowolna ryba)
- 2 spore marchewki
- 1 duża cebula
- łyżeczka papryki czerwonej
- sól
- pieprz
- olej
Kiedy nasze ciasto odpoczywa, robimy farsz. Rybę mielimy lub kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach tartki. Cebulę kroimy w kostkę. Patelnię z olejem rozgrzewamy i następnie wrzucamy wszystkie rozdrobnione składniki, które delikatnie podsmażamy. Następnie dodajemy łyżeczkę papryki oraz sól i pieprz do smaku i dusimy przez około 15 min (jeśli farsz nie puścił soku i będzie suchy, trzeba dolać ok. pół szklanki wody). Po tym czasie mamy gotowy farsz i odstawiamy go do ostygnięcia.
To teraz czas kleić pierogi. Ciasto wałkujemy i w zależności od tego, jak duże będą wasze pierogi, tyle farszu nakładamy. U mnie miały one średnicę 9 cm i nakładałam do nich około 1,5 łyżeczki farszu.
Następnie pierogi gotujemy w osolonej wodzie, do wypłynięcia oraz około minutę po wypłynięciu i voilà możemy przy własnym stole w domu poczuć się jak w nadmorskim kurorcie.
Ps. Nieugotowane pierogi można od razu zamrozić (co ja oczywiście zrobiłam, bo 40 pierogów na 2 osoby to jednak dosyć duża ilość).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz